Recept: vegansk bönrisotto.

Processed with VSCO with a6 preset

Hej! Efter att jag åt den svingoda risotton igår kände jag att jag vill laga en vegansk version till min arma veganska man. Så det gjorde jag idag.

Vegansk bönrisotto!

4 dl Risottoris (avoriris eller carnaroli eller arbori)
3 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk Smör
2 dl vitt vin
9 dl Svamp- eller grönsaksbuljong
1 burk svarta bönor
(Lakto-ovo vegetariskt: 2 dl riven ost utan löpe eller välj en vegansk t ex parmesan, finns bl a från Violife. Men det funkar att bara hoppa över ost i receptet också)
(Lyx: 1 msk Tryffelolja)
Ruccola
Salt
Peppar

1. Skala och finhacka löken och vitlöken.

2. Koka upp buljongen som ska hållas varm.

3. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

4. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

5. Stek svarta bönor hårt med olja, salt, peppar och vitlökspulver. Låt rinna av på hushållspapper och servera till risotton. Tillsätt eventuellt den rivna osten (lakto-ovo). Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

6. Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen. Och lyxar du till det kan en ringla tryffelolja över.

Processed with VSCO with a6 preset

Utgick ifrån det här receptet från Ica.